dinsdag 29 januari 2013

Boeken van de O9A



Voor hen die ook wel geïnteresseerd zijn in de tekstuele achtergronden van black metal is er altijd al literatuur te vinden geweest. Eigenlijk is voor zover ik weet iedereen ooit begonnen met de Satanic Bible van wijlen Anton LaVey, maar er is zoveel meer dan dat. En beter vooral. Wie black metal uitsluitend als muziek ziet, kan hier stoppen met lezen. Ik richt me hier uitsluitend tot hen die meer zoeken in de atmosfeer en de boodschap ervan.  

Waar de Satanic Bible zich voornamelijk richtte op provocatie, antichristelijkheid en seks, zijn de recentere satanische werken veel serieuzer. Toch heeft ook LaVey heeft binnen de black metal nog steeds redelijk wat aanhangers. Zo schijnen de heren van Dark Funeral zich voornamelijk te baseren op de principes van The Church of Satan. 

Maar het gaat dus verder dan dat. Op diverse vlakken zijn er vrij interessante boeken te vinden, maar de geïnteresseerde lezer die op zoek is naar de grenzen van extreem satanisme, kan volgens mij niet om The Order of Nine Angles (O9A) heen.

Vrij recent zijn er drie boeken uitgebracht die een vrij aardig totaalbeeld scheppen van wat deze satanistische stroming inhoudt. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het hier niet om de zoveelste sekte gaat, maar om een gedachtegoed dat voor een deel, of volledig gevolgd kan worden. Er werd ooit door een van de kernpersonen van de O9A betoogd dat het te vergelijken is met andere subculturen. Je kunt best een skater zijn, maar je kunt geen lid worden van de skaters. Je bent ze dus ook niets verschuldigd.  Je doet ermee wat je denkt dat goed is.

Veel satanische organisaties zijn begonnen op basis van min of meer christelijke principes, maar bij  de O9A zul je vrijwel nooit omgekeerde kruizen vinden. Het is simpelweg geen onderwerp. Ook het traditionele pentagram is geen onderdeel van de gebruikte symbolen. Voor de O9A is satanisme iets authentieks. Iets dat bestaansrecht heeft zonder zich iets aan te trekken van wat het christendom, het jodendom of de islam verder te melden had of heeft.

Maar genoeg over de achtergrond. Nu de boeken. Het eerste van de drie werken dat uitgebracht werd draagt de titel The Sinister Tradition. Dit boek is een bundeling van een aantal theoretische werken van de O9A. Het boek bevat de theoretische geschriften en kan gezien worden als een samenvatting van waar de O9A voor staat en dat is vrij extreem. Gepleit wordt voor een betere menssoort en dat riekt niet alleen naar nazisme, maar dat is het ook. Zwakkeren dienen uitgeroeid te worden of er dient gebruik van ze te worden gemaakt. Het mag duidelijk zijn dat er nogal wat tolerantie of instemming van de lezer gevergd wordt.

Daarnaast bevat het boek een aantal wijsheden die een wat breder publiek zullen aanspreken. Het lijkt bij eerste lezing allemaal niet heel diep te gaan, maar nadat het allemaal wat bezonken is kan de lezer die een open geest heeft hier toch nog wel het een en ander mee. Als je het boek ziet als een andere invalshoek, dan heeft het absoluut zijn waarde.

Met het tweede boek, The Sinister Tales, is dat helemaal anders. De geschriften die in deze bundel zijn opgenomen hebben als doel een illustratie en uitwerking te zijn bij de eerder beschreven tradities, maar de verhalen zijn zo vreselijk slecht geschreven dat het behoorlijk lastig is om ze van begin tot eind uit te lezen. Het is mij niet gelukt om hier veel boodschappen uit te halen. Misschien dat ze na een paar flessen wijn beter vallen. Ik heb er in ieder geval vrij weinig mee.

Het meest recente deel dat de O9A heeft gepubliceerd heet The Sinister Way. Dit boek draait om de gebruiken, rituelen en religieuze elementen van de beweging. Als aanvulling op de twee andere boeken is het nog wel vrij aardig om erbij te hebben, maar de nuchtere Hollander gaat hier niet veel meer vinden dan een bevrediging van zijn sensatiezucht. Het occulte tarot dat ook opgenomen is in dit deel, biedt dan nog wel enig amusement. De rest is uitsluitend interessant om je duistere fascinatie op te botvieren.

En eigenlijk zal dat ook voor de meeste lezers de enige reden zijn om deze boeken aan te schaffen. Ze bieden een heel ander soort leesstof dan wat we gewend zijn en her en der valt er ook nog wel iets filosofisch uit te halen. Wie gemakkelijk te provoceren is zal aan deze boeken een absolute miskoop hebben, maar wie oprecht op zoek is naar de grenzen van modern satanisme heeft met deze drie boeken een bijzonder compleet overzicht van de meest radicale kanten van de orthodoxe duisternis. Bijkomend voordeel is dat alle drie de boeken voor een vrij lage prijs gewoon bij Amazon te koop zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten