zaterdag 26 mei 2012

Review: Marduk - Serpent Sermon

Van sommige bands weet je in grote lijnen wel wat je van ze kunt verwachten. Marduk is absoluut zo'n band. In detail kan het afwijken, maar het blijft in zekere zin voorspelbaar. In het geval van Marduk is dat zeker niet negatief. In tegendeel zelfs, want vooral sinds het aantreden van zanger Mortuus (Funeral Mist) heeft Marduk zijn stijl langzaam maar zeker bijzonder puur en overtuigend weten te maken.

De nieuwe heet Serpent Sermon. Slangenpreek dus. Je Bijbelkennis hoeft niet enorm te zijn om te begrijpen waar dat op slaat: er moeten zielen richting het Kwaad gedreven worden. Marduk is Collecting souls for Belial, zeg maar.

Het eerste nummer, de titeltrack, knalt er na een heel kort intro meteen op zijn Marduks in: slepende en snaarstrakke gitaarpartijen, hypersnelle blasts en uiteraard de gruizige stem van Mortuus. Ook is er her en der een catchy rifje te ontdekken. Ook zo'n Marduk-ding.

Het tweede nummer, Messianic Pestilence, sluit wat dat betreft prima aan. Hier horen we Marduk zoals Marduk op zijn best is: extreem snel, agressief en duister.

En zo gaat het het hele album door. Af en toe wordt er iets vertraagd, maar al snel gaat het pedaal weer vol neer. Op Serpent Sermon is een enkel traag nummer te vinden, maar ook dat is niets nieuws voor de Zweden. De voorgangers bevatten ook al dergelijke stukken.

En zo blaast Marduk weer een album vol met grafzwarte agressie dat eigenlijk niemand tegen zal vallen. Ik denk dan ook niet dat er reden tot klagen is. Het is gewoon weer Marduk dus het is gewoon weer erg goed. Vernieuwend is het zeker niet, indrukwekkend blijft het. Aanschaffen? Zeker doen. Al was het maar om dit blackmetal-monument (want dat is Marduk) te steunen. Spijt van je aanschaf zul je sowieso niet hebben.

Nuclear Blast heeft een gelimiteerde gifgroene vinyleditie te koop, bij de andere aanbieders zijn bij mijn weten alleen de standaardversies verkrijgbaar.

Black-metal.nl op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten