dinsdag 19 april 2011

Interview (nl): Aosoth


Ze waren in maart al te gast in ons land tijdens de Death Holy Death tour, samen met Watain en Shining. Omdat hun nieuwe album III op 22 april aanstaande online te koop is en om even terug te blikken op de afgelopen tour, spraken we de Aosoth-frontman MkM.

Black-Metal.nl-> S : Wat is de betekenis van de naam Aosoth?
MkM :
Aosoth is een godin in het Pantheon van de Order of Nine Angles, ze vertegenwoordigt passie en vernietiging, ze wordt omschreven met een pijl in haar hart, met de onmogelijkheid deze te verwijderen omdat anders de dood intreedt. Een gekweld, maar zeer sterk persoon.

Black-Metal.nl-> P : Hoe en wanneer is Aosoth ontstaan?
MkM :
De band is ontstaan in 2002 als een nevenproject van Antaeus toen we veel met die band repeteerden. Onze drummer van toen speelde niet echt strak, dus omdat we geen geld wilden verspillen aan het huren van de ruimte, zijn we van instrumenten gewisseld en wat meer mid-tempo nummers gaan spelen. In die tijd hadden we geen songteksten maar zongen we rituelen van de ONA. NB: Aosoth moet niet gezien worden als een representatief deel van de ONA, mijn persoonlijke visie hoeft niet dezelfde te zijn als die van de andere bandleden (we hebben ongeveer 10 tot 15 verschillende bandleden gehad sinds 2002).

Black-Metal.nl-> P : Wat doen jullie in het dagelijks leven naast Aosoth?
MkM :
Bst & InrVI zijn beide geluidstechnici en werken vaak als geluidsman of roadie voor optredens. Bst heeft zijn eigen opnamestudio en werkt in de horeca. Ikzelf werk in de media/magazine print, lay out enzovoort. Deze banen maken het voor ons mogelijk geld te investeren om de band in leven te houden, omdat we dat niet met onze platenverkoop kunnen doen. Helemaal niet zelfs…

Black-Metal.nl-> P :
Hoe zien jullie bandrepetities eruit?

MkM :
Niet hoe je zou verwachten denk ik. Aangezien we als duo begonnen zijn (met mij op lead guitar en zang) werd alles alleen door Bst gedaan. Repetities vonden alleen voor de live optredens plaats, het meeste werk werd gedaan door de individuele bandleden. Dat deden ze zelf met een metronoom. Daarna kwamen we bij elkaar om alles af te ronden. Bij de meeste sessies deden ze het goed (of ze nu uit Engeland kwamen of uit andere regionen van Frankrijk), ze waren ervaren en gewend aan liveoptredens, dus we vertrouwden ze wel altijd.

Black-Metal.nl-> P :
Welke bands zijn een inspiratie voor jullie als een band?
MkM :
Misschien had je me die vraag tien jaar geleden beter kunnen stellen. Tegenwoordig heb ik mezelf een beetje van de muziekwereld gedistantieerd, omdat ik er teveel betrokken bij was (van bands naar label naar distributie en het werken voor andere bands), ik werd er ziek van en ik had een haat-/liefderelatie met muziek gekregen. Ik heb er afstand van genomen en de enige ”geluiden” waar ik interesse in ben zijn industrial en muziek van NON, Der blutharsch, Derniere Volonté, Karjalan Sissit, Genocide Organ, Brighter Death Now, In Slaughter Natives… En zoals altijd Diamanda Galas… De anderen in de band zitten nog erg in de metalwereld en zouden veel meer acts kunnen noemen dan ik. Het laatste black metal album dat ik verdomd vaak op m’n radio heb gedraaid moet dat van Katharsis zijn geweest: Fourth Reich.


Black-Metal.nl-> P :
Welke tegenwoordige bands bewonderen jullie?
MkM :
Watain vanwege hun professionalisme en toewijding. Funeral Mist voor de verdorvenheid die ze creëren door hun kunst, Deathspell Omega om een vanzelfsprekende reden: zij zijn uniek. Katharsis vanwege het verstrekken van een eeuwigdurende stroom aan geweld. AmenRa vanwege hun live optredens. Hetzelfde geldt voor Karjalan Sissit. Nox/Centurian vanuit Nederland is ook een band die ik echt enorm respecteer en ik verheug me erop meer van ze te horen!

Black-Metal.nl-> P :
Is er ruimte binnen Aosoth voor experimenten? Of blijven jullie vooral trouw aan het echte black metal geluid?
MkM :
Mmmm, misschien zal dit duidelijker worden nadat III is uitgekomen, maar we hebben altijd veel elementen uit de krijgsmuziek en industrial toegevoegd en ook noise/power electronics op een demo een aantal jaren geleden. Ook had het eerste album veel thrash metal-elementen erin verwerkt en waren er wat old school death metal-invloeden te horen op “Ashes Of Angels”. De essentie en het concept blijven trouw aan black metal. Muzieksgewijs hebben we geen specifieke grenzen. We klinken niet als een na-aper van een Noorse band bijvoorbeeld, noch hebben we echt de melodieën van Zweedse black metal. Maar verwacht niet iets dat niet in onze visie past, want alles dat aan Aosoth wordt toegevoegd zal altijd spookachtig en met een negatieve gevoel zijn.

Black-Metal.nl-> S : Wanneer komt het nieuwe album uit?
MkM : Dat is al uit, de meeste distributeurs zouden de exemplaren rond eind april in voorraad moeten hebben. Nu zijn de CD- en LP- versies beschikbaar via de webwinkel van onze platenlabel. (Agonia Records)
We hebben niet kunnen zien hoe deze geworden zijn; we wachten nog steeds op onze exemplaren. Ik verheug me er erg op om de uitgave van de LP -versie te zien. Vernis op een witte hoes: dat moet indrukwekkend zijn. Ook krijgen we een transparante vinyl versie en een in gespat wit vinyl/transparant. Een totaal van 500 LP’s.

Black-Metal.nl-> S : Kunnen we ergens een voorproefje vinden?
MkM :
Een paar samples zijn te vinden op onze site: myspace.com/aosoth616. Trouwens ook op Reverbnation en op de website van Agonia. Degenen die Facebook gebruiken kunnen alle informatie daar terugvinden. Omdat het album uit 6 delen bestaat, zijn de meeste nummers tussen de 6 en 9 minuten lang, dus voorlopig uploaden we alleen twee nummers voor streaming audio. III-1 en III-3.

Black-Metal.nl-> S :
Zit er een verhaal achter het artwork voor het nieuwe album?
MkM :
Lastig om echt te beantwoorden… Vooral een recht-door-zee beeld. Alles is er, grafisch efficiënt : de III en het logo zijn zichtbaar, samenhangend, een solide beeld op de hoes voor de CD-versie. De LP-versie is ietwat subtieler, door het gebruik van vernis print op de hoes voor het logo en de tekst, ook door de witte achtergrond, terwijl de CD zwart blijft.

De pilaren van vlees zijn close-up afbeeldingen van mijn armen, het klopt voor mij, dat is wat het belangrijkste is. Aosoth moet gezien worden als een artistiek optreden waar we iets creëren dat past bij onze visie en verwachtingen. Als sommige individuen zich erin kunnen vinden en onze wereld binnenstappen, dan is het perfect. Dit is in de eerste plaats voor ons gedaan, daarna vrijgegeven. Je zult ook merken dat er geen foto’s van mijn gezicht op dit album te vinden zijn. Op de vorige was ik alleen te zien in schaduwvorm, maar wel aanwezig, maar deze keer zijn alleen de basspeler en de gitarist in de lay-out te vinden. Hoe verder we gaan, des te meer ik verdwijn en gewoon steeds meer in de in de verte opgenomen schreeuwen leef.

Black-Metal.nl-> S : Hoe zit het album in elkaar? Wat kunnen we verwachten?
MkM :
Iets anders dan wat we in het verleden gedaan hebben… Zoals altijd met iedere Aosoth uitgave, is er een verandering, nog steeds leidend in dezelfde richting en een echte benadering van het sinistere pad… Maar steeds dieper wordend en een album voorstellend dat misschien veel terug laat keren en toch andere aspecten aanbrengt. III is niet een album met “liedjes”, meer een ervaring en een compacte audioreis naar duistere verlangens.

Black-Metal.nl-> S :
Wat is het thema van het nieuwe album, qua songteksten?
MkM :
Het is slechts één songtekst, verdeeld over 6 delen die het album vormen. De songteksten zijn deze keer bijgesloten, dus ik denk dat men zelf ernaar zou moeten kijken en eigen dingen eruit zou moeten halen. Op een of andere manier erg persoonlijk. Ik vraag me nog steeds af of het wel een goed idee was om ze te publiceren. We zullen wel zien.


Black-Metal.nl-> P :
Zijn er Franse black metal bands die meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen?
MkM :
Hell Militia, Temple Of Baal, VI, The Order of Appolyon, Antaeus, Deathspell Omega... dat zijn de namen die bij me opkomen wanneer ik denk aan de Franse bands die ik zou aanbevelen. Om eerlijk te zijn ben ik nooit zoveel in contact met de lokale scene omdat iedere band die ik in het verleden had vaak beledigd werd door onze scene. De meeste bands proberen of Zweeds of Noors te zijn… Om “true” te zijn, of zo’n soort cliché…

Black-Metal.nl-> P :
Het black
metal geluid is een jaar of 25 geleden in Noorwegen ontstaan. Op dit moment zijn er heel veel Noorse bands die die grenzen proberen te verleggen. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
MkM :
25 jaar geleden? Ik zou zeggen dat het rond 1992/1993 echt groter werd met alle media aandacht die erbij kwam... Nou, de tweede golf van black metal kwam met Mayhem, Darkthrone en dat soort bands.. Het meer rauwe antwoord aan de overmatige blootstelling aan “death metal” van toen en een nieuw gevoel gevend aan underground.
Ik ben zelf 36, en ik herinner me wel van die uitgaves van sommige: kon ze op een gegeven moment niet meer uitstaan. Blasphemy was één van mijn favoriete brute acts die bij dit genre horen. Wat betreft de Noorse bands van de laatste tijd… Ik kan bijvoorbeeld Ulver niet uitstaan ‌, heb nooit overwogen hen als iets anders te zien dan getalenteerde muzikanten die gewoon plezier maken. En mmmm nee, kan niet echt veel bands bedenken, het is gewoon zonde van de tijd, ik heb geen link met het genre denk ik.


Black-Metal.nl-> P : Heeft Aosoth een groter doel naast het maken van muziek?
MkM : We hebben zelf een hoger doel en via Aosoth gebruiken we gewoon onze muziek als een soort ritueel, maar de band is er niet om iemand te bekeren of zo, meer om een boodschap en atmosfeer uit te dragen.

Black-Metal.nl-> P :
Hoe heb je de tour met Shining en Watain ervaren?
MkM : Met gemengde gevoelens. Het was perfect met de jongens van Watain en Shining. Ik kende de jongens van Watain ook al jaren, heb één van de songteksten geschreven voor hun tweede album en we hadden altijd een goede relatie. De omstandigheden waren echt goed, alleen jammer van het feit dat we geen goede geluidstechnicus hadden, dus we waren elke nacht afhankelijk van de plaatselijke mensen uit de zaal die er moesten zijn voor ons. 30 minuten werken leek hen niet te motiveren tijdens die 17 optredens en we moesten dus in armzalige omstandigheden optreden. We hadden vaak een vreselijk zaalgeluid... Dat maakte me zo bitter, maar we deden ons best doen om te leveren wat we moesten doen.

Black-Metal.nl-> P :
Is Niklas Kvarforth makkelijk in de omgang in het dagelijks leven?

MkM :
Het hangt ervan af wie je bent. Voor ons was het een geweldige man en nogal een individu. Maar ik denk dat hij voor velen HEEL slecht zou zijn. Hem Like A Virgin horen zingen was een leuke herinnering, heel onverwachts.

Black-Metal.nl-> P :
Hoe erg is de stank in de tourbus als Watain daar ook slaapt?

MkM :
MMmmm… Ik zou zeggen dat ik óf heel snel aan de geur gewend was en nauwelijks iets ervan gemerkt heb, óf dat ik gewoon ziek ben en nooit iets kan ruiken. Nee, serieus, ik heb liever de stank van de dood om me heen dan dat ik de geur van joints en junkfood de hele tijd moet doorstaan, zoals een paar jaar geleden tijdens de tour die we in 2002 met Antaeus hebben gedaan, maar ieder zijn ding...

Black-Metal.nl-> P :
Wat kunnen we in de toekomst van Aosoth verwachten?
MkM :
Nu werken we aan de promotie van het nieuwe album, interviews enzovoort. Ook gezien het feit dat we een tweede sessiegitarist bij ons hebben voor de liveoptredens, met de blik op een wat groter geluid en ook om wat nummers te kunnen spelen die we niet eerder konden doen met maar één gitarist. Dat en dat we dan ONZE EIGEN FUCKING geluids technicus hebben zodat we nooit meer door dezelfde fucking bullshit situatie hoeven te gaan als tijdens deze tour waar het de lokale mensen geen reet kon schelen en ze hun werk niet deden. Indien er geen optredens zijn, gaan we misschien een nummer opnemen voor een compilatie-LP die voor Art of Propaganda in Duitsland uitkomt... En misschien een Limited Edition 7”... Verder nog niets. We werken ook aan twee optredens in juni in Duitsland en in december in Texas voor Antaeus (waarvan Bst & InrVI ook sessieleden zijn).

Black-Metal.nl-> S :
Komen jullie gauw weer naar Nederland, nadat het album uitgebracht is?
MkM :
Wie weet? Het optreden dat we het jaar ervoor in de Baroeg hebben gedaan was echt een geweldig optreden (samen met Hell Militia en Backlodge) Ik hoop daar een keer op te treden met Nox/Centurian, of om J of Urfaust van Intoxication te ontmoeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten