woensdag 11 mei 2011

Shining: VII: Född förlorare (nl)

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, het is geen nieuwe Halmstad. Dat album was zo geniaal, dat is niet meer te evenaren. Neemt niet weg dat Född förlorare zeker een goed album is. Stukken beter dan voorganger Klagopsalmer, wat nogal wisselvallig was.

Het eerste nummer, Förtvivlan, min arvedel, was al enige tijd op internet te horen. Eind mei zal er een videoclip van verschijnen. Het is behoorlijk duister en lijkt daarmee wat apart te staan van de andere nummers op dit album, want de verstikkende grafzwarte stemming heeft op de rest van Född förlorare plaats gemaakt voor een behoorlijk gevarieerd, soms bijna popmuziekachtig geluid. Uiteraard wordt het nergens feest en natuurlijk overheerst overal het typische wanhopige sfeertje, maar ik denk dat dit album een veel breder publiek kan aanspreken dan de eerdere albums deden.

Zanger Kvarforth zingt op dit album een stuk meer en het moet gezegd worden: dat doet hij behoorlijk goed. Hij weet zijn stem ook op dat vlak behoorlijk afwisselend te gebruiken. Dat maakt het album naast een imponerende plaat ook gewoon een mooi album.

Na Född förlorare een paar keer beluisterd te hebben denk ik dat Tillsammans är vi allt wat mij betreft het beste nummer van dit album is. Het is anders dan wat Shining tot nu toe gemaakt heeft, maar het klinkt echt super. Het voor Shining altijd typerende vijfde nummer is trouwens ook een ontzettend mooi stuk.

Aanschaffen? Ja! Absoluut! Dat kan via Shinings label Spinefarm. Zij hebben exemplaren in de reguliere cd-uitvoering, in een gelimiteerde oplage met een t-shirt en op vinyl liggen. Of er nog speciale, gelimiteerde uitgaven volgen, is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten