zaterdag 29 oktober 2011

Live-DVD van 1349

1349 heeft onlangs een live-DVD uitgebracht, genaamd Hellvetia Fire. De schijf wordt een "official bootleg" genoemd en dat doet het ergste vermoeden. Gelukkig blijkt het allemaal wel mee te vallen: er zijn beelden uit meerdere hoeken en de kwaliteit van die beelden is ook redelijk in orde.

Toch valt er wel het een en ander op te merken op deze opnamen. De beelden zijn in een soort zwart-wit opgenomen. Het zal bedoeld zijn als sfeerversterkend, maar eigenlijk doet het gewoon afbreuk aan de weergave van het concert. Ook zijn de camera's allemaal behoorlijk dicht op de band gepositioneerd, waardoor je de bandleden constant van dichtbij in beeld hebt. Op zich is dat niet heel storend, maar ik vind dat een concertregistratie toch iets meer hoort te zijn dan close-ups van spelende muzikanten.

Ook de geluidskwaliteit laat nogal wat te wensen over. Met name de eerste nummers zijn bijna onverstaanbaar. De drums komen allesoverheersend door en de gitaarlijnen zijn onverstaanbaar. Gelukkig wordt dit later wel wat beter, maar het blijft vreemd dat er op YouTube concertregistraties van soortgelijke bands te vinden zijn met een veel beter geluid. Bij een relatief bekende band als 1349 stelt dergelijk amateurisme toch behoorlijk teleur.

Is het dan zonde van je geld om deze DVD aan te schaffen? Nee, dat gaat me toch iets te ver. 1349 blijft een prima band en dat is in deze opnamen goed te merken. Vooral het drumwerk van Frost is bij vlagen waanzinnig goed. Ook het gastoptreden van Tom G. Warrior (o.a. Celtic Frost) is een absolute plus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten